A túrós réteghez:
- 1/2 kg túró
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag babapiskóta
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál folyékony édesítő
- 6 evőkanál porcukor
A zselés réteghez:
- 1 üveg 300 grammos áfonya lekvár
- 1 púpos evőkanál zselatin por
- 1/2 dl víz
A díszítéshez:
- 2 marék friss áfonya
- 2,5 dl. 30%-os tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 teáskanál folyékony édesítő
Elkészítjük az áfonya zselét:
A zselatint csomómentesre keverjük a vízben, majd megvárjuk, amíg megduzzad. Kisebb lábasban felmelegítjük a lekvárt (de ne forrjon!), és hozzákeverjük a megduzzadt zselatint. Az egészet átöntjük aprító gépbe, vagy bot mixerrel krémesre pürésítjük, kicsit pihentetjük. Egy 24 cm átmérőjű tortakarika alját kirakunk 1 sor babapiskótával. Illesztéshez szükség szerint törjük el, hogy teljesen befedje az alját.
A túrót habosra keverjük a mascarponéval, a citrom levével és héjával, az édesítővel, és a vaníliás cukorral, majd az egészet rásimítjuk a babapiskótára. Az áfonyás zseléből 4 evőkanállal félrerakunk, a többit a túró rétegre simítjuk. Fogyasztásig berakjuk a hűtőbe, a megmaradt zselével együtt.
Elkészíthetjük előző nap is, de azzal számolnunk kell, hogy legalább 3-4 órára szükség van arra, hogy a piskóta megpuhuljon. Fogyasztás előtt a tejszínből az édesítővel és a habfixálóval kemény habot verünk, majd rákenjük a megszilárdult zselés rétegre. A félrerakott zselét kicsit felmelegítjük, és a tejszínhab tetejét áthúzzuk vele. A tetejét friss áfonyával szórjuk meg. Tálalásig hűtőben tartjuk.
A zselatint csomómentesre keverjük a vízben, majd megvárjuk, amíg megduzzad. Kisebb lábasban felmelegítjük a lekvárt (de ne forrjon!), és hozzákeverjük a megduzzadt zselatint. Az egészet átöntjük aprító gépbe, vagy bot mixerrel krémesre pürésítjük, kicsit pihentetjük. Egy 24 cm átmérőjű tortakarika alját kirakunk 1 sor babapiskótával. Illesztéshez szükség szerint törjük el, hogy teljesen befedje az alját.
A túrót habosra keverjük a mascarponéval, a citrom levével és héjával, az édesítővel, és a vaníliás cukorral, majd az egészet rásimítjuk a babapiskótára. Az áfonyás zseléből 4 evőkanállal félrerakunk, a többit a túró rétegre simítjuk. Fogyasztásig berakjuk a hűtőbe, a megmaradt zselével együtt.
Elkészíthetjük előző nap is, de azzal számolnunk kell, hogy legalább 3-4 órára szükség van arra, hogy a piskóta megpuhuljon. Fogyasztás előtt a tejszínből az édesítővel és a habfixálóval kemény habot verünk, majd rákenjük a megszilárdult zselés rétegre. A félrerakott zselét kicsit felmelegítjük, és a tejszínhab tetejét áthúzzuk vele. A tetejét friss áfonyával szórjuk meg. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.