Az omlós tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 5 g sütőpor
- 1/4 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
- 200 g friss, vagy fagyasztott áfonya
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál porcukor
Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra. Egy kör alakú tepsit vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával.
Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utána cukrozhatunk még). Előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul, és az öntet zselés masszává alakul). Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.
Farkasné Joó Ibolya receptje.