Alap:
- 300 g vajas keksz
- 1-2 evőkanál áfonyalekvár
Áfonyás krém:
- 800 g áfonyás joghurt
- porcukor ízlés szerint
- 3 dl habtejszín
- 20 g zselatin
- 2 evőkanál áfonyalekvár /elhagyható/
Krém a tetejére:
- 2, 5 dl habtejszín
- 1 habfixáló
- 1 evőkanál áfonyalekvár (elhagyható)
Áfonyazselé:
- 300 g áfonya
- 2 csomag színtelen tortazselé
A kekszeket kettesével az áfonyalekvárral “összeragasztjuk”, és kirakjuk vele egy 20×30 cm-es tepsi alját. A zselatint 0,5 dl vízbe beáztatjuk. A joghurtot az ízlés szerinti porcukorral összekeverjük. A zselatint mikróban felmelegítjük, ha langyosra hűlt a joghurthoz kavarjuk, majd óvatosan a jó keményre felvert tejszínt is beleforgatjuk. Az erősebb szín érdekében 2 evőkanál áfonyalekvárt adhatunk hozzá. A kekszre öntjük, elsimítjuk és 20-30 percre hűtőbe tesszük dermedni. 2,5 dl habtejszínt felverünk a habfixálóval, és a dermedt joghurtos krémen elsimítjuk. Lekvárból pöttyöket tehetünk rá, fogpiszkálóval széthúzzuk, így a hab is kap egy kis színt, de nem szükséges, maradhat fehér is. Az áfonyát 4 dl vízzel, 4 evőkanál cukorral feltesszük főni. 10 perc főzés után botmixerrel pürésítjük. 2 csomag színtelen tortazselét adunk hozzá, felfőzzük utasítás szerint. Ha kellően visszahűlt, a tejszín tetején eloszlatjuk. Legalább 1 éjszakára hűtőben dermesztjük.
Gál Hedvig receptje