Advent a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, ami a Megváltó eljöveteléig tartó várakozás időszakát jelöli. Advent első vasárnapja az idén december 1 – re, azaz a mai napra esik, amikor is meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Hoztam egy nagyon finom kekszet, aminek imádom a tésztáját, mert borzasztóan könnyű vele bánni. A mandulaaromától kellemesen zöld színe lesz, írókázva pedig a mézeskalács mellet nagyon szép összhangot adhat a fenyőfán.
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 dkg mascarpone
- 1 teáskanál keserű mandulaaroma
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Krém:
- 20 dkg marcipánmassza
- 10 dkg mascarpone
- 2 – 3 evőkanál porcukor
A száraz hozzávalókat elvegyítjük egymással, majd elmorzsoljuk benne a vajat.A tojás és a mascarpone hozzáadásával gyúrjuk egynemű tésztává. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe legalább félórára.
A tésztát lisztes felületen nyújtsuk kb fél cm – es vastagságúra és lisztbe mártott kiszúróval szaggassunk különböző mintákat ( nálam csillag ).Sütőpapíros tepsibe rakosgatva, előmelegített 180 °C-on süssük addig, amíg a széle kezd egy kicsit színt kapni ( nálam 10 perc ). Rácson hagyjuk kihűlni. Ragasszunk össze 1 – 1 darabot a kedvenc lekvárunkkal vagy krémmel. A krémhez a marcipánt krumplinyomón törjük át, keverjük jól ki a krémsajttal és a cukorral a krémet habzsákba téve, ragasszuk össze a kekszeket.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!