- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 egész tojás + 1 a kenéshez
- 1 mokkáskanál cukor
- 4 evőkanál tejföl
- 4-5 dkg reszelt sajt (akár füstölt is)
- 2 teáskanál só
Langyos cukrozott tejben fölfuttatom az élesztőt és annyi lisztet adok hozzá, hogy galuskatészta keménységű masszát kapjak – fakanállal fölverem. Az így elkészített kovászt langyos helyen (pl. meleg vizes edény fölött) kelesztem. A megkelt kovászba teszem a tejfölt, margarint, tojást, sót, a többi lisztet, sajtot és jól összedolgozom. Ha túl lágy, a lisztet pótolom. Kelni hagyom. Ha duplájára kelt, sodrófával elnyújtom, kétszer meghajtom – tovább kelesztem. Kb. negyedóra múlva újra elnyújtom és hajtogatom. (Nyújtás-hajtogatás közben csak az alját lisztezem, hogy a tészta ne keményedjen-sűrűsödjön.) 15-20 perces pihentetés után 4-5 cm vastagságúra nyújtom, kiszaggatom, a tepsiben is pihenni hagyom, majd tojással megkenem. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütöm.
Veresné Süle Éva receptje.