Piskóta:
- 5 tojás
- 80 g (4 evőkanál) kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 100 g (5 evőkanál) finomliszt
- 40 g (2 evőkanál) holland kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Töltelék:
- 2 csomag habfixáló
- 2 evőkanál porcukor
- 0,5 liter habtejszín
- 80 g csokilencse vagy kakaós tortadara
- 3 db banán
- citromlé
Előmelegítem a sütőt. Sütőpapírral kibélelek egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Szétválasztom a tojásokat, a fehérjéket kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, és belecsurgatom az olajat. A lisztet összeszitálom a kakaóporral és a sütőporral, majd a fehérjehabbal váltakozva óvatosan a tojássárgákhoz forgatom. A tésztát a formába öntöm. Középfokozaton kb. 30 perc alatt készre sütöm. (Tűpróba!) Kiborítom a formából, rácson hűlni hagyom. Miután kihűlt, kiskanállal kikaparom a tészta közepét úgy, hogy a piskótalap szélén 2 cm-es perem maradjon. A kikapart tésztát durvára morzsolom és félreteszem. Elkészítem a tölteléket: a tejszínhabot, porcukorral és habfixálóval kemény habbá verem. Lyukas fakanállal óvatosan beleforgatom a csokilencsét vagy a tortadarát. A megtisztított banánokat hosszában félbevágom és megkenem citromlével. A lapos oldalukkal lefelé a kivájt torta aljára sorakoztatom azokat. A tejszínhabot félgömb alakban ráhalmozom a tortára. A félretett, szétmorzsolt tésztával mindenhol befedem, enyhén rányomom. Letakarva egy éjszakára hűtőbe teszem!
Tényleg adjunk neki egy éjszakát! A piskóta így kellően megpuhul, nem morzsálódik és gyönyörűen szeletelhető. Gyors és nagyon finom!
Adrienn receptje.