18 db kiadós, mennyei puha óriás háromszög készülhet ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 4 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 tojás
- 2,5 dl tej (langyos)
- 2,5 dl víz (langyos)
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 15 dkg füstölt sajt (reszelve)
A tetejére:
- 1 tojás
- lenmag, szezámmag, zabpehely, sajt…
2 dl cukros-langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevéske lisztet, majd megvárjuk amíg duplájára dagad a folyadék. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sót és az elkészült kovászt. A maradék langyos tejjel és vízzel, valamint az egész tojással, olajjal lazítunk a tészta állagán. Alaposan elkeverjük és munkalapra borítva legalább 10 percen át kidolgozzuk. Tészta tetejét bevagdossuk, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (30 perc), majd újból átdolgozzuk, kinyomkodva belőle a felesleges levegő/gázbuborékokat. Ismét pihentetés következik, kb. 15 perc.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket, ami a kissé megolvasztott margarin és tojások sárgájának elegyítéséből áll, felhasználásig félretesszük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, két nagy tepsit kibélelünk sütésálló papírral. Egy egész tojást felverünk egy tálkában, sajtot reszelünk…
Tésztánkat nagy téglalappá nyújtjuk, megkenjük tojásos vajjal, és füstölt sajttal szórjuk. Hosszanti oldalától szorosan feltekerjük és éles késsel háromszögeket vágunk, amiket egyből a tepsibe csücsültetünk. Vékonyan lekenjük felvert tojással, majd pár perc száradás után ismét. Ekkor megszórjuk ízlésünknek kedves magokkal, vagy amivel szeretnénk. Forró sütőbe tolva aranybarnára sütjük, nálam kb. 15 percbe telt légkeverésen. Némelyik háromszög igencsak „billegálisnak” bizonyult, és megborult sülés közben… de ez a tény semmit sem rontott az ízükön! 😉
A végeredmény egy pillekönnyű, vaj és sajt kombinációtól illatozó pihe-puhaság… Nagy kár lett volna kihagyni! Egyből kedvenccé avanzsálódott apró és nagyobbacska családtagjaim között!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.