Ezt a finom túrós pogácsa receptet Skóciában élő kedves ismerőstől kaptam, aminek azért is nagyon megörültem, mert éppen vendégségbe készültünk, így megvolt az egyik rágcsálnivaló sósság… Szerintem mindenkinek nagyon ízlett! 😀 Kb. 70 db lesz ebből a mennyiségből.
- 25 dkg túró (villával áttörve)
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
- ízlés szerint reszelt sajt, szezámmag, köménymag, mák…
A tészta hozzávalóiból először is a lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd a kockára vágott vajjal elmorzsoljuk, végül az áttört túrót is belevegyítjük. Az egész tojással együtt alaposan kidolgozzuk, amiből egy tömör, sűrű, nehéz, de jól formálható tésztát kell kapjunk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd mindkét szélét a képzeletbeli középső vonalra hajtjuk és az egészet a rövidebb oldalhoz ismételten félbe, majd kis pihentetés után (~10 perc) még egyszer megismételjük ezt a műveletet. Az utolsó hajtogatás után ujjnyi (1,5 cm) vastagra nyújtjuk a tésztát és 3 cm átmérőjű kiszúróval formázzuk tetszőleges alakúra. Tetejüket felvert tojással kenjük és szezámmaggal szórjuk (opcionális). Előmelegített 180°C-os sütőbe tolva 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Jó étvágyat!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.