- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 18+10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 citrom
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs
- 5 dkg margarin
- margarin és liszt a forma kikenéséhez
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, és összekeverjük a sütőporral. A túrót burgonyanyomón áttörjük, és a liszthez adjuk. Hozzátesszük a tojásokat, a 16 dkg porcukrot, az egyik vaníliás cukrot, belereszeljük a két citrom héját, megszórjuk egy csipet sóval, hozzáadjuk a megmosott mazsolát, a vegyes kandírozott gyümölcsöt és a kis darabkára vágott margarint. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, és kb. 16 percig állni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütő 3. fokozat). Az őzgerincformát kikenjük margarinnal, beszórjuk liszttel, majd beletesszük a hosszúkásra formált cipót. A kalácsot kb. 1 óra alatt a sütőben aranybarnára sütjük. Még melegen kiborítjuk a formából, rácsra tesszük, olvasztott margarinnal megkenjük. A maradék vaníliás cukrot összekeverjük a maradék 10 dkg porcukorral, és megszórjuk a még meleg kalácsot. Amikor teljesen kihűlt, csak akkor szeleteljük.