A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 1 dl étolaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
A lekenéshez:
- 3 evőkanál étolaj
A tészta lekenéséhez:
- 1 felvert tojás + pici tej keveréke
A töltelékhez:
- 30 dkg túró (tehetsz bele többet is, nekem elég volt a töltelék)
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
- mazsola (én most nem tettem bele)
1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk és a felfuttatott élesztővel, valamint a tészta hozzávalóit hozzáadva jól kidolgozzuk. Először egy ragacsos masszát kapunk, tovább dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz, és a tál falától elválik. A tetejét étolajjal lekenjük, a kelesztőtál tetejét rátesszük és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 16 db négyzetre vágjuk, és tölteléket teszünk a közepükre. A tészta négy sarkát felvert tojással lekentem, majd átlósan a négy sarkát ráhajtottam, így jól rátapadt. A tetejüket a felvert tojással elkevert tejjel lekenjük, majd közepesen forró sütőben 180°C-on megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!