Íme a mézeskalács receptem, én ezt készítem általában, és ezt sütöm puszedlinak, formának is, csak akkor vékonyabbra sodrom. Sok sikert kívánok hozzá, elronthatatlan!! 😉
Tészta:
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tojásnyi zsír
- 3 evőkanál tejföl
- 2,5 dl méz
- 1 csomag fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 60 dkg liszt (ebből 15-20 dkg rozsliszt)
Máz:
- 1 tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál citromlé
A tojássárgákat és az egész tojást 15 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadunk 1 tojásnyi zsírt, 3 evőkanál tejfölt, 2,5 dl meleg mézet, 1 csomag fahéjat (vagy mézeskalács fűszerkeveréket), 2 kávéskanál szódabikarbónát és 60 dkg lisztet, de ebből 15-20 dkg rozsliszt. Jól kidolgozzuk és 12 órát állni hagyjuk. Ezután kiszaggatjuk és 180°C-on 8-10 percig sütjük. Vigyázz hamar sül!
A mázhoz 1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukor kell, de attól függ, milyen nagy a tojás. 2- 3 kanál citromlé, ezzel együtt habosra keverjük. Ebbe forgatjuk bele, illetve díszítjük a mézeseket. Puszedlinál mind a 3 tojásfehérjét felhasználom, de ha csak díszítek, akkor elég 2.
Ízlés szerint lehet variálni, én most kandírozott narancsot adtam hozzá, és különféle lekvárokkal is tölthető. Most sütésálló vegyessel és barackkal készítettem, de ha van jó kemény házi szilvalekvár, akkor azzal is nagyon finom. Különféle módon díszítheted, akár csokival is turbózva. A mázat is ízesítheted narancslével. Fantáziádra van bízva a díszítés! 😉
Réti Andrásné Judit receptje.