- 13 tojás
- 50 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg Nutella
- 6 csapott evőkanál porcukor
- 7 dl tej
- 50 db tejkaramella (karamellás cukorka)
- 11 púpozott evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl víz
- 1 csipet só
- 15 dkg vagdalt törökmogyoró (a tetejére díszítésként)
10 tojást szétválasztunk. A 10 sárgáját a fele vajjal és 3 evőkanál porcukorral habosra keverjük, ez kb 15 perc, majd hozzáadjuk a kissé megolvasztott fél üveg mogyorókrémet. A tojáshabot pici sóval kemény habbá verjük. 7 evőkanál lisztet sütőporral alaposan elkeverünk, lassan hozzáadjuk a tojássárgájás masszánkhoz, elkeverjük, és kanalanként beleforgatjuk tojásfehérjét, finoman, hogy ne törjük össze. Egy tepsit kiolajozunk (20 × 30 cm), teszünk bele zsírpapírt, majd beleöntjük a masszát és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a papírt, és cérnával 3 lapra vágjuk fel.
A krémhez a 2 kanál cukrot karamellizáljuk, felöntjük 1 dl hideg vízzel, ne ijedjünk meg, a cukor a további melegedéstől felolvad. A 7 dl tejhez hozzáöntjük a karamellizált cukrot, a tejbe beletesszük a másik fele vajat, majd elkezdjük langyosítani. Mikor már félig langyos, hozzáadjuk a karamellás cukrokat.
A 4 evőkanál lisztet egy pohárban csomómentesre kikeverjük a 3 tojássárgájával, 3 kanál porcukorral, egy kevés tejjel. Ha felforrt a tejünk, nem baj, ha a karamellás cukor teljesen nem olvadt el, hadd maradjanak darabok belőle, hozzáadjuk a tojássárgájás masszát, majd nagyon lassú tűzön, sűrűn kevergetve besűrítjük. Ha nem találjuk sűrűnek, nyugodtan adható a krémhez még egy kevés liszt.
A krémet félig kihűtjük, és elkezdjük a lapokat megkenni vele. Minden lap tetejét megkenjük mogyorókrémmel, majd jön a krém, lap, és így sorban, míg el nem fogy. A tetejét is kenjük meg krémmel, és végül szórjunk rá apróra vágott mogyorót.
Nagyon tömény, igazi energiabomba! Lehet kevesebb Nutellát és karamellás cukrot adni hozzá, aki akarja!
Jó étvágyat!
Kránicz Györgyi receptje.
Antal Julianna mondta
Nagyon köszönöm, meg fogom csinálni, biztosan finom!!