Zöldséges étel tésztába burkolva, azaz ízek koncentrációja bezárva, hmm… egy próbát megér! 😉 Fűszeres, magyaros, másnap is ízletes, akár hidegen fogyasztva is. Ez egy négy személyre szóló adag.
- 500 g fagyasztott leveles tészta
- 500 g zöldbab
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- só,bors, őrölt pirospaprika
- majoránna, friss paradicsom, paprika
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 közepes tojás
- 2-3 evőkanál burgonyapehely (vagy zsemlemorzsa)
- 2 dl zöldség alaplé
A tetejére:
- 1 felvert tojás (a kenéshez)
- szezámmag, lenmag (a megszóráshoz)
A leveles tésztát szobahőre teszem kiolvadni. A sütőt előmelegítem 200°C-ra. Elkészítek egy pörköltalapot, amire teszem a zöldbabot (ízlésünknek megfelelően fűszerezve), és puhára párolom. Amikor a zöldbab teljesen megpuhult, 3 tojást villával felverek és a zöldséges ételhez keverem.
Egy 21 × 26 cm-es kerámiaedény alját kibéleltem a kinyújtott leveles tészta felével úgy, hogy a tál oldalát is fedje, majd megszórtam burgonyapehellyel (vagy zsemlemorzsával) és rákanalaztam a zöldséges tölteléket. Beborítottam a szintén kinyújtott tészta másik felével, amit most tojással kentem és villával több helyen megszurkáltam, hogy a gőznek legyen hol távozni sütés közben. A tészta másik feléből egy keveset elcsentem, díszítés gyanánt kis masnikat formázva belőle. Szezámaggal és lenmaggal szórtam. Az előmelegített sütőbe tolva, aranybarnára sütöttem (kb. 15-20 perc).
Amikor elkészül az egytálételünk, pár percet érdemes várni, hogy szépen tudjuk szeletelni. Friss zöld salátával és savanyúsággal kínáltam.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.