A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 5 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy csipet só
- 8 dkg kristálycukor
- 14 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- fél csomag sütőpor
- egy fél citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
A tetejére:
- 40 dkg szeder
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
Szükséges még:
- sütőpapír a tepsihez
- porcukor a meghintéshez
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a szitált porcukorral, vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval. Egymás után belekeverjük a tojássárgákat, és újra habosra keverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és óvatosan a vajas krémbe forgatjuk. Végül belekeverjük a lisztet és a sütőport, valamint a citromhéjat és a langyos tejet.
A szedret megmossuk – miután leszedtük a szárát – és jól lecsöpögtetjük. Egy 20 × 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, beterítjük szederrel, majd fahéjas cukorral meghintjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 35 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón meghintjük porcukorral.
Más gyümölccsel is bátran ki lehet próbálni, nagyon finom!
Szabókiné Jung Andrea receptje.