Igen könnyű és rendkívül gyorsan elkészíthető ez az egyszerű kis sajtos csemege, ugyanis negyedóránál tovább nem tart összeállítani, és megsütni is csak ugyanannyi, úgyhogy tényleg ripsz-ropsz kész, ráadásul nagyon finom is! A sütőből kivéve, még forrón egy szelet vajat ráolvasztva nagyon ajánlom, isteni finom, de egy tartalmas leves mellé is nagyszerű elfalatozgatni, kenyér helyett. Jó étvágyat kívánok hozzá, megéri kipróbálni!
A tésztához:
- 125 g finomliszt
- 125 g teljes kiőrlésű liszt (én tönkölyt használtam)
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100 g reszelt cheddar (vagy trappista) sajt
- 150-175 ml tej
A tetejére:
- 1 tojás enyhén felverve (enélkül teljesen tojásmentesen készíthető el!)
- 50 g reszelt parmezán sajt
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük össze, majd öntsük hozzá a tej nagy részét. A liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel. Dolgozzuk össze fakanállal vagy kézzel, és adjunk még tejet hozzá, ha szükségesnek látjuk. Borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett munkalapra, és finoman gyúrjuk át még párszor, mielőtt egy 2,5 cm vastag körré lapítjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, elég kézzel lelapítani és megformázni. Kenjük meg tojással a tetejét, szórjuk rá a reszelt sajtot (én cheddart reszeltem rá), majd vágjuk nyolc egyforma cikkre. Helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük kb. 15 percig, vagyis amíg szépen megemelkednek és aranybarna színűek lesznek. Ezután tegyünk át rácsra kihűlni. A legfinomabb frissen aznap, de akár le is fagyaszthatjuk későbbre.
A receptet Szabókiné Jung Andrea készítette el Paul Hollywood: How to Bake című könyvéből.