És most ruccanjunk ki egy kicsit Franciaországba, avagy íme a Tarte aux Poires!
Tészta:
- 200 g finomliszt
- 1 csipet só
- 90 g vaj
- 3 evőkanál hideg tej (vagy víz)
Töltelék:
- 250 ml tejszín
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál Calvados vagy sherry
- 3-4 db nagy, érett, de még nem túl puha körte meghámozva
A tészta elkészítéséhez szitáljuk a lisztet és a sót egy keverőtálba. Kockázzuk bele a vajat, morzsoljuk el a liszttel jó alaposan, majd adjuk hozzá a tejet, és állítsuk össze a tésztát. Tegyük hűtőbe 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A hideg tésztát lisztezett munkalapon sodorjuk ki, majd fektessük egy enyhén kivajazott 20 cm-es piteformába. A kilógó széleit úgy tudjuk a legegyszerűbben és legszebben eltávolítani, ha a sodrófát végiggörgetjük a forma tetején. Itt-ott szurkáljuk meg az alját villával, majd a vakon sütéshez sütőpapírral kibélelve, sütőbabokat beleszórva süssük elő 10 percig, amíg a széle kezd már formát kapni. Ekkor vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a babot és a papírt, majd tegyük az egészet rácsra hűlni. A sütőt ne zárjuk el.
A töltelékhez keverjük ki a tejszínt a tojások sárgájával, a cukorral és az alkohollal.
Felezzük el a meghámozott körtéket, teáskanállal távolítsuk el a magházukat, majd egy éles késsel függőlegesen vagdaljuk be kívülről, de arra vigyázzunk, hogy teljesen ne vágjuk át. Helyezzük őket a lapos oldalukkal lefelé a tésztára, öntsük köréjük a tejszínes krémet, majd tegyük vissza a sütőbe kb. 40 percre. Süssük szép pirosra.
Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt, mindenféleképpen nagyon finom, könnyű desszert. Tejszínhabbal is díszíthetjük.
Szabókiné Jung Andrea receptje.