- 40 dkg széles metélt
- 10 dkg szőlőszem
- 2 tojás
- 13 dkg porcukor
- 3 dkg liszt
- 2 dl fehérbor
- fél citrom leve és héja
- 5 dkg zsemlemorzsa
- fahéj
- szegfűszeg
- só
A széles metéltet gyengén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a főtt tésztát 8 dkg olvasztott vajjal összekeverjük, és a további felhasználásig félretesszük. Kiválogatjuk a szép egészséges szőlőszemeket, megmossuk, majd mindegyiket kettévágva magjaikat kiszedjük. Keverőtálba tesszük a tojássárgáját, és 5 dkg cukorral és a liszttel jól elkeverjük, kb. 1 dl hideg vizet hozzáöntve kissé felhígítjuk. A száraz fehérbort fél dl vízzel feltesszük főni. Fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és –lével fűszerezzük, felforraljuk. Állandó keverés mellett vékony sugárban öntve a tojássárgájához szűrjük. Az így elkészített ízes tojásos masszába keverjük a szőlőszemeket, majd az egészet a kifőzött tésztához vegyítjük. A tojásfehérjét a megmaradt 8 dkg cukorral kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük. Vajjal kikent, zsemlemorzsával kihintett tepsibe töltjük, és középmeleg sütőben megsütjük. Kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.