- 1 + 1/4 bögre meleg víz
- 5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 1/2 bögre meleg tej
- 1/2 bögre puha vaj
- 1 + 1/2 teáskanál só
- 6 bögre finomliszt
- 2 tojás
1 bögre = 300 ml. Tegyünk egy meleg tálba fél bögre meleg vizet, szórjuk rá az összemorzsolt élesztőt, majd keverjük el a vízben. Adjuk hozzá a maradék meleg vizet, a cukrot, a tejet, a vajat, a sót és 2 bögre lisztet. Elektromos keverővel dolgozzuk össze, ezután adjuk hozzá a tojásokat és még fél bögre lisztet, majd keverjük 2 percig. Adjuk hozzá a maradék lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Borítsuk a tésztát lisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk ruganyosra és folpackkal fedjük le és hagyjuk állni 20 percig (kelesztőtálba tettem). Készítsünk kívánt formákat, helyezzük kikent sütőlapra, borítsuk be műanyag fóliával: a lényeg hogy légmentesen záródjon. Egy hétig tárolhatjuk így mélyhűtőben. Fagyasztás nélküli sütés: a tészta megformázása után duplájára kelesztjük.
Kifli készítése: Osszuk 2 részre a tésztát. Mindkét feléből nyújtsunk egy-egy 35 cm átmérőjű kört. Vágjuk mindkét kört 12-12 körcikkre, amelyeket a széles végüktől egyenként tekerjük fel, majd a tekercsek két végét finoman hajlítsuk meg, hogy kifli formájúak legyenek. Tojássárgájával kenjük le és előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
A tészta egyharmadából kiflik készültek, a második harmadrészéből szíveket készítettem. 4 db szív lett, ehhez kb. 20 cm hosszú, 3 cm széles rudat vágtam le. A rudakat félbevágtam, az utolsó 2 cm-ig. Jobbról és balról is csiga alakban befelé tekertem, felvert tojással lekentem, reszelt sajttal megszórtam. Még kb. 20 percig kelesztettem és sütöttem.
Az utolsó egyharmad részből egy összetartozó szívformát kivajaztam, a tésztát szépen, egyenletesen beletettem, majd újra kelesztettem és sütöttem. Amikor majdnem kész volt, akkor a sütőformából kivettem, egy kisebb tepsire tettem fordítva, hogy a domború fele kerüljön felfelé, tojásfehérjével lekentem és reszelt sajttal megszórtam. Vissza a sütőbe, és szép aranysárgára sütöttem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!