- 1/2 kg rétesliszt
- 25 g élesztő
- ½ dl olaj
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál porcukor
- 3-4 dl langyos tej
- pici só
- 1 kg kimagozott szilva
- fahéjas cukor ízles szerint
Gyorskelesztő tálban dagasztom a tésztát. Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben, majd a lisztre öntöm. Hozzáadom a sót, a porcukrot, a többi langyos tejet és az olajat, így lesz egy félkemény tésztám. ( lepénynek egy kicsit keményebb tésztát dagasztok, mert ha megrakom a tészta tetejét gyümölccsel, így nem fogja lenyomni a tésztát. A kelesztőtálat jól lezárom, kiengedem a levegőt és meleg vizes tálba rakom. Amikor pukkan a teteje, kinyitom és visszadagasztom. Ezt a műveletet háromszor megismétlem, majd kiöntöm a tésztát egy lisztezett deszkára. Átgyúrom és hagyom kelni körülbelül 15 percig. Kinyújtom ujjnyi vastagra, majd még kicsit kelesztem így és mikor megkelt, gáztepsi nagyságúra nyújtom. Beleteszem egy kiolajozott tepsibe és a tészta tetejére rárakom a kimagozott szilvát. Megszórom fahéjas cukorral és meglocsolom pici olajjal. Még a tepsiben is hagyom kelni 20-30 percig, majd mehet a sütőbe, 200 °C-ra. Amikor kezd megpirulni, leveszem 180°C-ra és 20 percig sütöm. Amikor kiveszem a sütőből, még megkenem olajjal a lepény széleit vékonyan.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.