A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 kis dobozos tejföl (kb. 160 g-ra lesz szükség)
- 20 dkg trappista sajt reszelve
- 1 csomag szalalkáli (15 g)
- 2 kávéskanál só
- 2 tojássárgája
A tetejére:
- tojásfehérje
- 15 dkg trappista sajt reszelve
- 1 kávéskanál pirospaprika
A száraz alapanyagokat elkeverjük, ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojássárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújtható tésztát kapjunk. A kész tésztánkat kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a paprikás reszelt sajttal és derelye- vagy pizzavágó)segítségével kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk a kis csíkokat, és 180°C-os, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A szalalkálitól kissé fel fognak jönni a rudak. Először puhák lesznek, de ahogy hűl, kicsit keményedik, így végeredményként belül omlós, kívül ropogós rudacskákat kapunk. Fémdobozban egy szalvétával letakarva jó pár napig (sőt, egy-két hétig is!) eláll, már ha megéri azt a kort… 😉 Bőségesen lesz ebből az adagból, de a falánkabbak duplázzanak!
Boribonka receptje.