- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- tojásnyi zsír
- 3 tojás
- 6 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- csipetnyi só
A lisztet egy mély tálba szitáljuk, meglangyosítjuk. 2 dl langyos tej + élesztő + 1 evőkanál cukor + 2-3 evőkanál liszt = ebből készítjük el a kovászt. Ehhez adunk majd 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot és 1 csipet sót, amit felverünk habosra. Utána hozzáadjuk a liszthez, és annyi langyos tejet öntünk hozzá, amennyit felvesz. 25 percig verjük, vagy dagasztjuk így. Közben hozzáadjuk a langyos zsírt. Ha szép hólyagos a tésztánk, kevés liszttel megszórjuk és letakarjuk, kelesztjük. Ezután könnyedén átgyúrjuk és még 10 percig kelesztjük. Végül hüvelykujjnyi vastagra kinyújtjuk, lisztezett fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett konyharuhán letakarva 20 percig pihentetjük. Nem forró, bő zsírban először lefedve, majd megfordítás után fedő nélkül sütjük. Papírtörlőre szedjük, porcukorral meghintjük.
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.