A tésztához:
- 5 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg kristálycukor
- 1,25 dl tej
- 40 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 40 dkg szilvalekvár
- 2 evőkanál aprított mogyoró
- 1-2 evőkanál szilvapálinka vagy fél teáskanál fahéj
- 7,5 dkg olvasztott margarin a sütőlap kikenéséhez és a tészta megkenéséhez
- 5 dkg szórócukor a sütemény meghintéséhez
A tejet meglangyosítjuk. Egy teáskanál cukrot adunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, majd kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojásokkal egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és sima hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nő. A töltelékhez a szilvalekvárt összekeverjük az aprított mogyoróval és a szilvapálinkával vagy a fahéjjal.
A tésztát kb. 40 × 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, és 20 négyzetre vágjuk. Egy-egy négyzetet a tenyerünkbe véve megtöltjük az ízesített szilvalekvárral, és a sarkait összefogva egy batyuformát készítünk. A tésztát körben megkenjük olvasztott margarinnal, és az összefogott csücskével lefelé fordítva szorosan egymás mellé helyezzük az előzőleg margarinnal kikent sütőlapra. Felületét olvasztott margarinnal megkenjük. A tésztát előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg színe aranybarna lesz. Sütés után meghintjük szórócukorral, és még langyosan tálaljuk.