- 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta
- 50 dkg tisztán mért sült tök
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg zabpehely
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- fél citrom leve és reszelt héja
- ízlés szerint méz
- csipetnyi só
A töltelékhez a zabpehelyre ráöntök 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentetem. Közben a mazsolát megmosom, szárát leszedem. A sült tököt villával összetöröm, összekeverem a mézzel és a citromlével, majd hozzáadom az áztatott zabpelyhet is. Citromhéjjal és sóval ízesítem. A felengedett tésztát két részre vágom. Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot kinyújtom, a szélére egy csíkban felkenem a tökös töltelék felét, majd szorosan felcsavarom. Két végét kissé összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítem. Tetejüket a megmaradt tejjel bekenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem.
Szabókiné Jung Andrea: „Elkészítettem én is, de úgy, hogy egy 500 g-os leveles tésztát töltöttem meg egyben a töltelékkel (amihez egy leheletnyi fahéjat is adtam). Kicsit duci lett, de gyönyörűen átsült, az íze pedig mennyei!!! Valahogy sokkal enyhébben „tökös”, mint a hagyományos rétesek. Olyannyira kellemes, hogy szerintem még azok is szeretnék, akik a tökös rétest egyébként nem igazán. Mindenkinek szeretettel ajánlom, érdemes kipróbálni!”