Ha van otthon egy kis élesztőnk, gyorsan be lehet dagasztani egy kis pizzatésztát. Hamar megvan, és ha jó vékonyra lapítjuk, nem csak egy gáztepsivel lesz belőle. Valaki vastagabbra szereti, valaki vékonyabbra. Rá kell számítani, hogy a tészta még kelni fog…
Tészta:
- 3 bögre liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl olívaolaj
- kb. 2 bögre langyos víz
- oregánó
- 1 teáskanál só
- napraforgóolaj a tepsi kikenéshez (vagy sütőpapírra téve)
Szósz a tésztára:
- 5 evőkanál ketchup
- 2 teáskanál paprikakrém
- fél tubus pizzakrém
- oregánó
- bors
- bazsalikom
- kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 1 fej reszelt vöröshagyma
Feltét a pizzára:
- 20 dkg füstölt sonka
- 10 dkg reszelt sajt
Egy bögre langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Kimérjük a 3 bögre lisztet egy tálba. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, az oregánót, az olajat és még egy pohár langyos vizet. Megdagasztjuk a tésztát. (Ha túl keménynek gondoljuk, tegyünk még hozzá kis langyos vizet. Ha túl hígnak, akkor még kevés lisztet.) Jól belisztezzük a tészta alatt és a tetejét is. Letakarjuk és kb. 1 órahosszat kelesztjük. Egy gáztepsit bekenünk olajjal (vagy sütőpapírral kibéleljük), beleöntjük a pizzatésztát. Kis nyújtófa és a kezünk segítségével tepsi nagyságúra nyújtjuk.
A ketchupot, a paprikakrémet, a pizzakrémet, az oregánót, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a borsot és a sót összekeverjük kis tálban. Belereszeljük a vöröshagymát. Ezzel is összekeverjük. Pikáns szószt kapunk. Rákenjük a tésztánk tetejére. Szeletekre vágjuk a sonkát, és rápakoljuk a szósz tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk.
A sütőt begyújtjuk, a tepsit egyből be is toljuk. Megsütjük 200°C-on. Akkor jó, mikor a tésztánk alja már világosbarnás színű. Ha megsült, tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Iluska receptje.