A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 1 kis pohár kefir vagy natúr joghurt
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
Továbbá:
- 25 dkg hideg margarin
- 20 dkg reszelt sajt
A kiflik lekenéséhez:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- szezámmag
Az élesztőt összemorzsoljuk, majd 1/2 dl langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk. A liszt közepébe mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a kefirt, a megmaradt cukrot és a langyos tejet. Jól kidolgozzuk. A kelesztőtál fedelét rátesszük a tálra, és 2 órát a hűtőben kelesztjük. Előző nap is le lehet dagasztani és másnap kisütni.
A megkelt tésztát 8 egyforma részre osztjuk, cipókat formálunk belőlük. Egyenként 3-4 mm-re, kör alakúra kisodorjuk őket. Hideg margarint reszelünk mindegyik tetejére, csak az utolsóra nem. A 25 dkg margarint a 7 kör tetejére osztjuk el. A margarinra reszelt sajtot szórunk, majd befedjük a 2. kör alakú tésztánkkal, megint reszelt margarin, reszelt sajt, 3. tészta. Addig folytatjuk, míg el nem fogy. Azután sodrófával 3-4 mm-re kisodorjuk, 16 cikkre vágjuk és a külső szélesebb felénél kezdve szorosan feltekerjük kiflinek. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, 10 db kifli fért rá, majd egy másik tepsire rakjuk a megmaradt kifliket. Jó nagyok lettek. A tojást a tejföllel összekeverjük, a kifliket lekenjük, majd szezámmaggal megszórjuk.
A sütőt 180°C-ra bekapcsoljuk, és a kifliket a hideg sütőbe tesszük. Amíg melegszik a sütőnk, a kifli is kel. Szép, aranysárgára sütjük. Nagyon szép leveles lett, ajánlom mindenkinek!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!