Egy kis plusz információ a ricottáról, amely nem összekeverendő a túróval, ugyanis különböző eljárással készül a kettő: a ricotta a sajtkészítéskor megmaradt és újramelegített (innen az olasz szó, újrafőtt) tejsavó, melyet aztán lecsöpögtetnek. A túrót néhány napig szobahőmérsékleten tárolt aludttejből, ugyancsak csöpögtetéssel állítják elő. (origo.hu)
- 3 nagyobb Idared alma
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás
- 15 dkg ricotta sajt
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 dkg liszt
- vaj és darált mandula a formához
- 3 dkg fenyőmag
- 10 dkg porcukor + a szóráshoz
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál mandulalikőr
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kenjük ki vajjal, és szórjuk be darált mandulával.
A meghámozott almákat vágjuk négyfelé, távolítsuk el a magházukat. Irdaljuk be a darabokat, és locsoljuk meg a citrom levével. A vajat a cukorral és a tojással krémesre keverjük robotgéppel, majd adagoljuk hozzá a sütőporos lisztet és a citrom reszelt héját. Végül a ricottát is. Géppel keverjük ki szép krémes állagúra. Ha kell, akár 15 percig is keverheti a gép.
A masszát töltsük kivajazott és darált mandulával megszórt 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába. Nyomkodjuk bele ferdén az almákat, a közepére is, és szórjuk meg a fenyőmaggal. Barna cukorral is meg lehet szórni, úgy még finomabb lesz. Süssük előmelegített sütőben, 180°C-on 50 percig.
A porcukrot keverjük ki a citromlével és a likőrrel. Öntsük a még meleg süteményre, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.
Némethné Zsuzsa receptje.