Hoztam a könnyű desszertek rajongóinak egy kis finomságot. Nyáron nagy kedvenc nálunk, de bármelyik évszakban elkészíthető.
- 30 dkg natúr joghurt
- 10 dkg + 2 evőkanál cukor
- 2 dl tejszín (Hulala)
- 1 citrom reszelt héja
- 15 g zselatin
- 1,5 dl víz
A ribizlizseléhez:
- 25 dkg ribizli (mirelit is lehet)
- 3 evőkanál cukor
- 15 g zselatin
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl víz
Egy őzgerinc- vagy gyümölcskenyérformát kibélelünk folpackkal. A joghurtot elkeverjük a 10 dkg cukorral és a citromhéjjal, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint elkeverjük a 2 evőkanál cukorral, hozzáadjuk a vizet és teljes olvadásig melegítjük (nem forraljuk!). A joghurtos hab kis részével lehűtjük a zselatint, így adjuk hozzá a többi habhoz. Az így elkészült joghurtos hab felét a formánk aljára simítjuk, majd betesszük a fagyasztóba dermedni. (A maradék joghurtos habot ne tegyük hűtőbe, míg rá nem tesszük a ribizlis rétegre, mert elkezd dermedni!)
Elkészítjük a ribizlizselét. A cukrot elkeverjük a zselatinnal, hozzáadjuk a vizet, felolvadásig melegítjük, majd beleszórjuk a ribizlit és a citromhéjat. A ribizlit kicsit megtörjük, hogy megszínezze a zselét. Ha langyosra hűlt, a fagyasztóba tett joghurtos részre rétegezzük, utána ezt is betesszük a fagyasztóba, dermedésig ott tartjuk. Ha megdermedt, rákenjük a maradék joghurtos részt és ismét visszahelyezzük a fagyasztóba rövid időre, majd áttesszük a hűtőbe. Egy éjszakán át ott is tartjuk. Másnap tálcára borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és ribizlivel, citromszeletekkel, citromfűvel, esetleg mentával díszítjük.
Málnával, áfonyával, szederrel, sárgabarackkal vagy eperrel is elkészíthetjük. Nagyon finom!
Boribonka receptje.