Rétesvariációk réteslapból, de megtévesztésig házi jellegű! Almás, túrós, meggyes és meggyes-túrós.
Almás töltelék: 1 kg almát lereszelünk, és feltesszük egy kis citromlével, fahéjjal és cukorral főni. Amikor kész, félrehúzzuk.
Meggyes töltelék: a meggyet kimagozzuk, és belekeverünk ízlés szerint cukrot, egy csomag vaníliás cukrot és jó két púpos evőkanál búzadarát.
Túrós töltelék: 50 dkg túrót 2 tojással és 2 csomag vaníliás cukorral, ízlés szerint cukorral és reszelt citromhéjjal kikeverünk.
A réteslapokat egy papírra vagy konyharuhára terítjük, a lényeg, hogy a mérete a réteslapnál nagyobb legyen, így könnyen feltekerhető lesz. Az első réteslapot lekenjük tojásos tejföllel (nagy vödrös tejfölhöz adunk 8 tojássárgáját, csipet sót és minimális olajat). Ezzel szépen lekenjük a lapot, erre helyezünk még egy réteslapot, ezt olajjal kenjük le, majd a belsejébe belehelyezzük a tölteléket egy sávban a közepét célozva. Ezt a két széléig egyenletesen eloszlatjuk. Amikor ez megvan, ráhajtjuk a lapot a töltelékre, és feltekerjük, majd behelyezzük a tepsibe. Egymás mellé, de nem szorosan elhelyezzük az elkészült réteseket, megkenjük ismét tojásos tejföllel, és 180°C-on szép pirosra sütjük, kb. 15 perc alatt.
Állagra és ízre megtévesztésig olyan, mint a házi rétes! 😉 Puha, és nem fog megtöredezni a réteslapod!
Molnár Bernadette receptje.