A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dl tej
- 1 teáskanál só
- 1 dl olaj
A krémhez:
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg túró
- pici só
- 1 tojás
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag, reszelt sajt ízlés szerint
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a megkelt élesztővel, a maradék tejjel és az olajjal sima tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A túrót, tojást a margarinnal, sóval krémes állagúvá keverjük.
A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 20 -25 cm-esre nyújtjuk, egyenként lekenjük a túrós krémmel és egymásra helyezzük. Az 5. lapra nem kenünk! Egy nyújtófa segítségével 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd 20 percet még pihentetjük. A tetejét felvert tojással lekenjük. Felét szezámmaggal, másik felét reszelt sajttal szórtam meg. Egy jó éles késsel négyzeteket vágunk.
A leeső részeket összegyúrtam, abból még lett 5 db pogácsám. 190°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben szép pirosra megsütjük kb. 25-30 perc alatt.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Hajni mondta
Köszönöm szépen a gyors választ!
Hajni mondta
A krémbe milyen túrót kell tenni? Tehén- vagy juhtúrót?
Web Cukrászda mondta
Tehéntúróval készült, de aki szereti, nyugodtan megpróbálhatja másféle túróval is, úgy is nagyon finom lesz, az biztos! 😉
Ágnes mondta
A tészta hozzávalói között nem szerepel a tojás, csak az összeállításnál!
Melyik a helyes ?
Web Cukrászda mondta
A tésztába nem kell tojás, az elkészítés leírásából pedig már kis is vettük – köszönjük szépen az észrevételt, véletlen elírás lehetett! 😉