Tésztaalap:
- 15 dkg tönkölyliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg barna cukor
- 1 tojássárgája
Sajtkrém:
- 60 dkg zsírszegény natúr, tejszínes krémsajt – én az Auchanban vettem, dán, vödrös, másfél kilós kiszerelés
- 10 dkg barna cukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 2 dl habtejszín
- 3 egész tojás + 2 sárgája
- 2 evőkanál tönkölyliszt
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóit elmorzsoljuk (kézzel, vagy késes betétű robotgépben). Amikor vizes homok állagú, egyenletesen belenyomkodjuk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába, majd hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a sajtkrémes keveréket.
A krémsajtot a cukorral, vaníliával és a reszelt citrom héjával krémesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, egyesével a tojásokat, végül a lisztet. Híg keveréket kapunk. Ezt ráöntjük a pihentetett morzsaalapra, és előmelegített, 180°C-os sütőben, középső rácson egy órát sütjük. Ha letelt az óra, a sütőt lekapcsoljuk, és a tortát benne hagyjuk kb. 3 órán át, hogy a sütővel együtt hűljön ki. Ezután levesszük a kapcsos formát, tányérra csúsztatjuk, és lehet szeletelni.
Ízlés szerint díszíthetjük/fogyaszthatjuk gyümölccsel (eper, málna, ananász), vagy a nagyon édesszájúak karamellöntettel. Jó étvágyat!
Rudnerné Frick Orsolya receptje.