- 10 dkg apróra vágott mandula
- 10 dkg apróra vágott mogyoró
- 10 dkg apróra vágott dió
- 10 dkg hámozott, apróra vágott narancs
- 10 dkg hámozott, apróra vágott grapefruit
- 4 dl méz
- 4 dl víz
- 1/2 rúd vanília
- 1/2 dl citromlé
- 15 dkg kukoricaliszt
- 1 teáskanál finom étolaj
- kevés kukoricaliszt a sütőformához
Egy kb. 20 × 30 cm-es tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, majd kukoricaliszttel lisztezzük meg. Terítsük el egyenletesen a tepsi alján az alaposan összekevert mandula-, mogyoró-, és gyümölcsvagdalékot. Jól keverjük össze a mézet és a vizet, tegyük bele a vaníliarudat, és állandó kevergetés mellett (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vaníliarudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mindenhova. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki onnan, és kb. 2 × 2 cm-es kockákra vágva szedjük egy díszes (ezüst)tálcára úgy, hogy a gyümölcsös fele legyen felül. Ezt vékonyan kenjük meg mézzel, szórjuk meg az apróra vágott dióval és így kínáljuk az erős arab kávéhoz.
Lahi receptje.
Kép forrása: Pinterest