Tészta:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- pici só
- 2 evőkanál étolaj
Töltelék:
- 1 kg alma
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin
- 2 citrom
- fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 8 dkg darált dió
- 1 dl víz
A töltelék elkészítésével jó kezdeni, mert nem baj ha egy picit hűl mielőtt a tésztára tesszük. Az almákat meghámozom, megtisztítom, majd nagyon apró darabokra vágom és kb. fél dl vízben felteszem főlni. Hozzáadom a cukrot, a citromok levét és a fahéjat. Mikor már megpuhult és kezd pépesedni, hozzáadom a margarint és a darált diót. A vaníliapudingot fél dl vízben elkeverem, ezt is a töltelékhez adom, majd forrástól számítva még 5 percig főzöm és félreteszem.
A tésztához porcukros tejfölben felfuttatom az élesztőt, én ebbe szoktam elkeverni a tojást. A lisztet, a margarint, a sót és az étolajat összedolgozom, majd hozzáadom az élesztős tejfölt és megkelesztem. A tészta 2/3 részét kinyújtom és a zsírozott lisztezett formába igazítom (nem kell hogy vastag legyen). Erre jön az almás töltelék. A maradék 1/3 rész tésztával díszítem. Sütés előtt tojássárgával megkenem. Forró sütőben, közepes lángon 40-45 perc alatt megsütöm.
Ha kimarad valamennyi tészta, én lekvárral megkenve kifliként szoktam megsütni. Nagyon finom!
Drávai Szabina receptje.
Szabina szeretettel vár Benneteket Ötlet Konyhájában, ahol sok-sok finomság kerül az asztalra nap mint nap!