Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 4 evőkanál porcukor
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál tejföl a tészta összeállításához
Töltelék:
- 1,5 kg reszelt, párolt alma (más gyümölccsel is tölthető)
- ízlés szerint cukor
- őrölt fahéj
- 5 dkg darált dió
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 mokkáskanál tej
- csipet cukor
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd fél óráig pihentetjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, cukorral, fahéjjal ízesítve kissé megpároljuk, majd kihűtjük. A tésztát két cipóra osztjuk, egyharmad rész a rács, kétharmad rész a tepsi aljába fektetve. A tepsi mérete 25 × 38 cm. A nagyobbik kisodrott lapot sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Meghintjük darált dióval, majd rászórjuk a levétől kifacsart, kihűlt, reszelt, párolt almát. Az egyharmad tésztából rácsokat sodrunk, és az almát befedjük. A tetejére 1 tojássárgáját 1 mokkáskanál tejjel, egy csipet cukorral felverünk, majd a tésztát lekenjük vele. 200°C-on aranybarnára sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!