A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 dkg szalalkáli
- 3 evőkanál tej
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 liter tej
- 8-9 bő evőkanál liszt
- 8-9 evőkanál kristálycukor
Karamellmáz:
- 16 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1/2 dl tejszín
Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valókat, rúddá formálva 4 részre vágjuk és 15 percet pihentetjük. 25 × 39 cm-es tepsi hátán megsütjük a 4 lapot. A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tej felével, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz. A cukrot közepes tűzön karamellizáljuk, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor már szép aranybarna színű, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat, és sűrűre összefőzzük. Ha kihűlt, elegyítjük a habos cukros vajjal. Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni. A mázhoz a cukrot lassú tűzön felolvasztjuk, aranysárgára karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejszínt és a margarint, majd összefőzzük. A tészta tetejére simítjuk. A vágási szeletek helyét dermedés előtt bejelöljük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!