- 50 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- langyos tej
- csipet cukor
- 2 dl tejföl
- 30 dkg darált tepertő
- 2 kávéskanál só
- pici bors
- 2 tojássárgája a tésztába
- 1 tojássárgája a megkenéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, a liszttel elmorzsolt margarinnal és a 2 tojássárgájával jól összedolgozzuk. Vékonyra kisodorjuk, rákenjük a borsos, enyhén sós darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, felében egymásra hajtva 1/2 óráig pihentetjük. összesen háromszor nyújtjuk és pihentetjük. Végül 2 cm vastagra kinyújtva, a tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 180-200°C-on 15-20 percig sütjük. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)
Nyul Józsefné receptje.