Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2 teáskanál só
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
Töltelék:
- 1 kis tubus pizzakrém
- 3 dl víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál étolaj
- 1 teáskanál őrölt oregánó
- 20 dkg szeletelt gépi sonka
Tetejére:
- 1 tojás
Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a sót. A tésztát jól dolgozzuk össze, majd tegyük egy tálba, takarjuk le és tegyük hűtőbe. Minimum 2-3 óra pihenés szükséges neki. Ezután lisztezett deszkán, sodrófával nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra, majd vágjunk ki belőle egyenlő oldalú háromszögeket.
A töltelékhez a vizet felforraljuk a pizzakrémmel, olajjal, majd hozzáadjuk az összeaprított fokhagymát és az oregánót, és ezt sűrűre főzzük. A tésztából vágott háromszögeket vékonyan megkenjük az elkészített pizzakrémmel, és ráhelyezünk egy-egy háromszögre vágott sonkaszeletet is. Feltekerjük, majd kifli alakúra formáljuk. Tegyük a croissantokat tepsibe, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, majd betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe. 25 percig sütjük.
Bökönyiné Böszörményi Erika receptje.