A tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 1/2 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1/4 liter langyos víz
- 1 dl olívaolaj
A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, majd a langyos vízzel szép simára dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. Ebből a tésztából 2 db nagy gáztepsibe való kerek pizza lesz, de készíthetjük téglalap alakúra is.
A tészta formálása:
A megkelt tésztát kétfelé vesszük, 2 cipót formálunk, jól átgyúrjuk. Az első cipónkat kissé lisztezett deszkára tesszük, csak kevés liszttel érintkezzen, mert különben nem lesz szép, túl lisztes lesz a tésztánk. Mind a két kezünkkel, ujjainkat összefogva a tészta szélét befelé 1 cm-re nyomkodjuk. Addig nyomkodjuk, míg szép pereme lesz. A tészta közepe így felpúposodik. Ezután az ujjainkat összefogva szét nyomkodjuk a közepét szép vékonyra. Egy gáztepsit kikenünk zsiradékkal és beemeljük a tésztát.
Feltét:
- 1 pizzakrém
- 2 dl paradicsomlé
- oregáno
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- őrölt bors
- pici cukor
Továbbá:
- 20 dkg reszelt sajt
- vargánya gomba vagy másfajta gomba megpárolva
- felszeletelt lila hagyma
- főtt kukorica
- paradicsomszeletek
A tesibe helyezett tésztát először megkenjük a pizzakrém keverékkel. A pizzakémet 2 dl paradicsomlével összekeverjük, egy kevés cukorral, borssal, oregánóval és fokhagymával ízesítjük. Utána megszórjuk sajttal, lerakjuk sonkával (vagy ki mivel szereti), rá a gombát, hagymakarikákat, kukoricát. Előmelegített sütőben megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!