- 20 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 4 tojás
- 20 dkg liszt
- egy teáskanál sütőpor
- egy narancs reszelt héja
- egy púpozott evőkanál Nescafé
- zsiradék és liszt a formához
Szirup:
- 10 dkg kristálycukor
- 2 narancs leve
- 5 cl sherry (vagy tokaji aszúféle)
- tejszín a díszítéshez
A vajat nagyon habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot és újra felverjük. Egymás után belekeverjük a tojásokat, végül a sütőporral összeszitált lisztet is. Az így kapott tésztát elfelezzük, az egyik felébe belekeverjük a narancshéjat, a másikba pedig a kávét. Ezután a világos és a sötét masszát rétegesen töltjük egy enyhén kikent és lisztezett kuglófformába, majd egy fakanál nyelével enyhén összekeverjük, hogy márványszerű legyen. A kuglófmasszát enyhén előmelegített sütőben 180°C-on 50-60 percig sütjük (tűpróbát végezve). Egy kicsit hűtjük, majd rácsra kiborítva teljesen kihűtjük.
Ezalatt elkészítjük a szirupot úgy, hogy a kristálycukrot a narancslével összekeverjük, majd kis lángon óvatosan felforraljuk, belekeverjük a sherryt, hagyjuk kihűlni a szirupot. Egy vékony kötőtűvel megszurkáljuk a kuglófot, a lyukakba belecsepegtetjük a szirupot. Ezt mindaddig folytatjuk, míg a szirup elfogy. Végül még tejszínhabbal díszítjük a „pityókás” kuglófot, mielőtt felszolgálnánk.