A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg főtt, áttört krumpli
- 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1,5 dl tej
A gombás töltelékhez:
- 30 dkg friss gomba
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 főtt kemény tojás
- 1 nyers tojás
- 1 csokor petrezselyemzöldje
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors, só
A kisütéshez:
- 1 liter olaj (napraforgó)
Tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsolom és hagyom állni negyedórát. Az áttört krumplit sózom, hozzáteszem a tojássárgáját, a lágy vajat és mixerrel jól elkeverem, majd mehet bele az élesztős tej és a liszt fele. Ekkor már csak fakanállal keverem, a végén pedig ahogy a maradék lisztet beledolgozom, már kézzel dagasztom. Háromnegyed órát letakarva kelesztem, addig elkészítettem a tölteléket.
Az olívaolajon az apróra metélt vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom az összevagdalt gombát, a szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, kóstolással döntöm el, mikor megfelelő. Ha minden összepárolódott, belekeverem az apróra metélt petrezselyemzöldet, a szintén apróra metélt főtt tojásokat, majd a tűzről levéve 1 nyers tojássárgájával még átgyúrom a tölteléket.
Mire ez elkészül, megkel a tészta és lehet nyújtani. Kb. fél cm vastagra kinyújtom és feldarabolom nagyjából 12 × 8 cm-es téglalapokra. Nekem 12 lett. Minden téglalap közepébe teszek tölteléket, a tészta szélét egy ecsettel körbekenem tojásfehérjével, majd henger alakra feltekerem és a tojásfehérjével bekent részeken jól összeragasztom, nehogy kifolyjon a töltelék sütés közben.
Sütéshez az olajat megforrósítom, ügyelve a hőmérsékletére (mint a fánk sütésekor), ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát, de ha túl forró, könnyen megég a külseje, mialatt belül nyers marad. Ennél a tésztánál még arra is vigyázni kell nehogy kinyíljon és az olajba kerüljön a töltelék. Az olajból kivéve szűrőn lecsepegtetem. Nem túl forrón tálalom.
Tortafüggő Marisz receptje.
Bolláné Erzsi mondta
Megvan a holnapi ebéd második fogása!