Eredeti, hagyományos angolszász módon készítettem el ezeket a csodálatos fánkokat Paul Hollywoodtól, a kedvenc receptkönyvemből. Kíváncsi voltam, hogy vajon milyen lehet egy profi angol séf kenyérlisztből készített fánkja? Mennyiben más, mint a miénk? Tényleg olyan finom-e, mint ahogy a képet nézve gondolnánk? Nos, örömmel mondhatom, hogy a végeredmény valóban TÖKÉLETES!! Én teljesen beleszerettem: legközelebb is így készítem! 🙂
- 500 g magas sikértartalmú fehér kenyérliszt
- 50 g kristálycukor
- 40 g lágy vaj
- 2 × 7 g szárított porélesztő
- 10 g só
- 2 nagy tojás szobahőmérsékletű, felvert
- 150 ml langyos tej
- 130 ml langyos víz
Szükséges még:
- olaj a sütéshez
- kristálycukor a megforgatáshoz
- lekvár a megtöltéshez
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a vajat, a tojásokat, a sót, a tejet és a víz 3/4 részét. Kézzel dolgozzuk össze egy aránylag rugalmas, de nem kemény és nem is száraz tésztává. Szép fokozatosan adagoljuk hozzá a megmaradt vizet, és közben gyúrjuk tovább kézzel kb. 4 percig (géppel is kidolgozhatjuk). A tésztának lágynak kell lennie, és már nem fog ragadni. Ekkor borítsuk ki lisztezett munkalapra és gyúrjuk tovább 10 percig, hogy egy nagyon sima, rugalmas tésztát kapjunk végeredményül. Ha kész, formázzuk kerek cipóvá és tegyük vissza a tálba (amit előtte kissé kiolajoztunk), takarjuk le nedves konyharuhával és hagyjuk 1 órahosszát szobahőmérsékleten pihenni.
Miután kétszeresére kelt, borítsuk újra ki, és enyhén lisztezett munkalapon gyúrjuk jó alaposan át, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle. Osszuk 10 egyforma részre. Nekem pontosan 1 kg lett a tésztám, így 10 dekás részekre osztottam. Formázzunk szép kerek gombócokat belőlük úgy, ahogy a zsemléket szoktuk, a kerekítés közben a széleit körben aláhajtogatva, hogy szép sima felszínük legyen, mert a sütés előtt már többet nem fogjuk alakítani. Helyezzük lisztezett felületre, valamennyi távolságot hagyva közöttük, takarjuk le és szobahőmérsékleten hagyjuk őket még 1 órahosszát pihenni, amíg újra duplájára nőnek.
A kelesztési idő vége felé kezdjük el melegíteni az olajat egy mély serpenyőben, majd ha már elég forró, óvatosan helyezzük bele a megkelt fánkokat. Süssük mindkét oldalukat szép aranyszínűre, majd az olajból kivéve, jól lecsepegtetve, azonnal hempergessük meg kristálycukorban és tegyük tálra kihűlni. Miután teljesen kihűltek, egy nyomózsák segítségével megtölthetjük őket lekvárral vagy ízlés szerint akár pudinggal is, amelyet előtte teljesen csomómentesre kikevertünk.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea készítette el a The Great British Bake Off: How to turn everyday bakes into showstoppers című könyvből.