- 5 dl tej
- kb. 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1,5 dl olaj
- só
- cukor
- a tészta kenéséhez margarin
- töltelékhez szilvalekvár (nagymama lekvár)
1 dl langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A többi tejet megmelegítjük, majd a sót és a cukrot beletesszük, annyit, amíg nagyon rossz íze nem lesz (ezt a nagymamám tanította így). A tojást egy edényben elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, olajat, élesztőt és a lisztet. Az 1 kg-n felül még amennyit felvesz. Jól összedolgozzuk, a tetejére olajat öntünk, és még egyszer összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen kb. 2 órát kelni hagyjuk. A nyújtódeszka ne legyen hideg, míg kel a tészta, jó ha előkészítjük. Liszttel megszórjuk, és amennyire engedi, a tésztát kinyújtjuk. Lágy margarinnal megkenjük, és réteshez hasonlóan hajtogatjuk, minden oldalát kenve, kivétel a tetejét. Letakarva 20 percig pihentetjük. Megint nyújtjuk, kenjük, hajtjuk, pihentetjük. Ismételten kinyújtjuk, kis háromszögeket vágunk, lekvárral megtöltjük és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 20 percig kelesztjük. Tetejét megkenjük tojással, és sütjük, 180°C-on kb. 20 perc. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét cukorral vagy durvára tört dióval, majd úgy sütjük.
A tészta túrós buktának is kiváló.
Kicsit időigényes, de aki szereti a finom kelt tésztákat, az ne sajnálja rá az időt! Ezt a receptet még nagymamámtól kaptam, nálunk mindenki nagyon szereti, nekem dupla adaggal kell kezdenem.
Gondáné Andi receptje.