A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- csipet só
A gyümölcsös réteghez:
- 60 dkg őszibarack
- 3 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A megszóráshoz:
- 10 dkg durvára tört dió
- 1 evőkanál cukor
A tésztát az adott hozzávalókból gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Laza, lágy tésztát fogunk kapni.
Előkészítjük az őszibarackot, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk. Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe, és a kivajazott hőálló tálunkba tesszük. A tésztából diónyi gömböket formálva szépen a gyümölcsös
keverékre sorakoztatjuk. A tésztagömbök sütés közben megnőnek, nem baj ha szellősen tesszük őket! Meghintjük cukor-dió keverékkel, és előmelegített sütőben 175°C-on 25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
Már langyosan is kanalazhatjuk, de igazán hidegen finom, és akkor szépen szeletelhető.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.