A tésztához:
- 1 kg liszt
- 40 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 2-3 dl tej (amennyit felvesz)
- 4 tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
A kenéshez:
- 2 tojás
A töltelékhez:
- Nutella (vagy lekvár)
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele egy pici cukrot, majd felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojást, majd jól összedolgozzuk. (Ha keményebbnek találjuk a tésztát, kis tejet még lehet hozzá adni.) Hűvös helyen fél órát pihentetjük legalább.
Ezután 4 darabra osztjuk. A gombócokat lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Nem kell túl vastagnak lennie, mert még úgyis kel. Háromszögekre osztjuk, és mindegyikbe egy-egy adag Nutellát teszünk (vagy ízlés szerint lekvárt), majd feltekerjük. (Én mikor elkezdem tekerni, egy picit körbe szoktam nyomkodni a tölteléket, így kisebb az esélye, hogy kifolyik. Ha feltekertük, kicsit meghajlítjuk.
Lekenjük tojássárgájával, majd kb. 10 perc múlva tojásfehérjével, és még 10 perc után megint tojásfehérjével. Így nagyon szép fényes lesz. Előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük.
Karácsondi Erzsébet receptje.