A tésztához:
- 4 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 1 narancs
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
A krémhez:
- 2 narancs
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj/margarin
A tészta locsolásához:
- 6-9 evőkanál narancslé
A díszítéshez:
- tejszínhab
- szeletelt, pirított mandula
- narancsgerezdek vagy mandarinkonzerv
A tésztához a tojások sárgáját a cukor 2/3 részével robotgép segítségével fehéredésig keverjük. Lereszeljük a jól megmosott narancs héját, és kifacsarjuk a levét, majd a forró vízzel együtt hozzákeverjük. A sütőporral elkevert lisztet is beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt 1/3 rész cukrot. A habot óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásos masszába, és egy zsiradékkal kikent, lisztezett 23 cm-es kerek tortaformába töltjük és 175°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 35 perc alatt (tűpróba!).
A krémhez a narancsok reszelt héját és kifacsart levüket egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a pudingporokat, a cukrot, a tojásokat és a tejet, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, géppel jó habosra kikeverjük. A margarint is habosra keverjük, majd fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a főzött krémet, és együtt jól kidolgozzuk.
A kihűlt tésztalapot lapjában 3 részre vágjuk, majd mindegyiket meglocsoljuk 2-3 evőkanál narancslével. Ezután a krémmel megtöltjük, de hagyjunk a torta külsejére is krémet, hogy az oldalát és a tetejét is be tudjuk vonni. A szeletelt mandulát serpenyőben kissé megpirítjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk. Ekkor hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen. A torta tetejét tejszínhabbal, mandulával és narancsgerezdekkel, vagy mandarinkonzervvel díszítjük. Isteni finom!
A képen látható torta másfélszeres adagból, 26 cm-es tortaformában készült.
A receptötlet az egyik Rama receptfüzetből származik.
Jung Istvánné receptje.
Odrovics Katalin mondta
Jó Napot Kívánok!
Én ugyanezt a tortát csináltam meg karácsonyra és 26 cm-es tortaformám van. Lehetséges hogy azért lett valamivel alacsonyabb? Mert a képen meg egy 28-30 cm átmérőjű tortának néz ki az öné. Igaz én az oldalára nem tettem tejszínt meg mandulát, hanem a krémjével vontam be és narancsgerezdekkel díszítettem az oldalát. Válaszát előre is köszönöm. 🙂
Web Cukrászda mondta
Kedves Katalin, a képen látható torta is 26 cm-es formában készült, de másfélszeres adagból. Így lett ilyen szép magas. 🙂
Odrovics Katalin mondta
Megpróbálom legközelebb úgy csinálni, köszönöm. 🙂