Talán a mákos sütik egy kissé mellőzöttebbek, ezért hoztam most az ebből készített saját „kreálmányomat”, ami egy hagyományos bögrés sütire hajaz – felturbózva. Ennek ellenére remélem ízleni fog Nektek is, mert nálunk nagyon nagy sikert aratott! 🙂
A tésztához:
- 1 bögre (2,5 dl) darált mák
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre natúr joghurt (vagy 12 %-os tejföl)
- 3 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 közepes narancs reszelt héja
- egy csipet só
A krémhez:
- 250 g mascarpone (alacsonyabb költségvetésen egy nagy doboz (450 g), 20 %-os tejföl kicsepegtetve)
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg margarin/vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 2-3 evőkanál narancslé
- + a narancs reszelt héjából egy kevés díszítésnek
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy kuglófformát vajjal kikenünk és enyhén lisztezzük. A mákot, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük és félretesszük. A tésztához a tojást és cukrot kihabosítjuk, majd a joghurtot/tejfölt is belekeverjük. A lisztes keveréket hozzáforgatjuk, és a legvégén narancs reszelt héjával ízesítjük. A mákos masszát a formába simítjuk és középső rácsra tolva 35-40 percig sütjük (tűpróba). Pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítva kihűtjük.
Krém hozzávalóit habosra keverjük és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt kuglófot félbevágjuk, és kiskanál segítségével mindkét felének közepébe egy 2-3 cm mély és széles „árkot” vájunk. A lehűtött sajtkrémmel kitöltjük, és eredeti formájában összeillesztjük. Tetejére porcukorból és narancsléből készített enyhén folyós mázat csorgatunk, amit reszelt narancshéjjal díszíthetünk. Pár órányi hűtés után szépen szeletelhető. (Másnap igazán egy ízbomba! ;))
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.