Tésztához:
- 1 kg burgonya (újburgonya nem jó hozzá)
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 35 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
Töltelék:
- 1 kg cseresznye
- 5 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Díszítés:
- porcukor
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, finomra reszeljük, tálba töltjük. Annyi (kb. 5 dl) vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd 15 percig pihentetjük. Utána leszűrjük, a burgonyát ki is nyomkodjuk, az így kapott levet (az áztatóvízzel együtt) 15-20 percre félrerakjuk. Ezalatt elkészítjük a tésztát: a burgonyareszeléket megsózva a margarinnal, a liszttel, a tojások sárgájával inkább lágy, mint kemény tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrényben 20 percig pihentetjük. Utána 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. 22 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Egy sütőlapot vagy tepsit alufóliával kibélelünk, majd a tésztakorongokat óvatosan ráfektetjük, megszurkáljuk. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (220°C) kb. 15 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.
A cseresznyét leszárazzuk, megmossuk, kimagozzuk. A gyümölcsöt lábasba öntjük, a cukrot rászórjuk, a fahéjjal fűszerezzük, kevergetve felforraljuk. A félretett burgonyalé tetején összegyűlt vizet leöntjük. Az aljára leülepedett keményítőt először egy kevés forró gyümölcslével simára keverjük, majd a többi gyümölcsre öntjük, 2-3 percig forraljuk. Ezalatt kissé besűrűsödik. A tűzről lehúzzuk. Akkor jó, ha a leve egy tányérra csöppentve a zseléhez hasonlóan megköt.
Mielőtt a keményítős gyümölcs teljesen megkocsonyásodna, a tortát összeállítjuk. Az egyik kihűlt sült tésztalapot tányérra fektetjük, a töltelék felét ráhalmozzuk, majd elsimítjuk. Erre ismét tészta, majd a maradék töltelék kerül. Végül a harmadik tortalapot 8 egyenlő szeletre vágjuk, porcukrot szitálunk rá, befedjük vele a tortát. Úgy 30 percig dermedni hagyjuk, forró vízbe mártott fűrészkéssel felszeleteljük.