- 1 kg főtt áttört burgonya
- liszt
- só
- 20-25 dkg fagyos sertészsír (esetleg margarin)
A hideg, áttört burgonyát ízlés szerinti sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz összegyúrjuk. Azonnal szétnyújtjuk kb. fél cm vastagra, megkenjük fagyos zsírral (margarinnal) és szorosan feltekerjük. Sodrófával 8-10 mm vastagra lelapítjuk, tetejét berácsozzuk, és 5 cm szélesre felvágjuk.
Sütés:
Diónyi mennyiségű zsiradékot lábosban felmelegítünk, a pogácsákat beletesszük, lefedjük és közepes lángon állandóan törölgetve a fedő belsejét, hogy ne csepegjen vissza a kicsapódott gőz, mindkét oldalát pirosra sütjük.
Formája nem klasszikus pogácsa, de nagyanyámtól, édesanyámtól így tanultam. Különlegesen finom ízét a fedő alatt történő gőzölés mellett, a pirosra sütött külső adja. A többi, sütéshez szükséges zsiradék a tésztából kisül.
Pintér J. receptje.