A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 10 dkg margarin
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tojássárga
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál tejföl
- csipet só
- 5 dkg darált dió
A tetejére:
- 5-8 dkg dió (negyed gerezdek)
A lisztet összevegyítjük a porcukorral, sütőporral, reszelt citromhéjjal és a sóval. Ezután összedolgozzuk a margarinnal és a zsírral, valamint a tojássárgával, tejföllel, citromlével és a darált dióval. Fél centi vastagságúra nyújtjuk, kis korongokat szúrunk ki, majd mindenikre nyomunk egy-egy negyed gerezd diót (a diók laposabb oldalát megkenjük tojásfehérjével, így tesszük a korongokra, nem fognak lepotyogni). Közepes lángon szép rózsaszínre sütjük, ez kb. fél óra, és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Nagyon finom, omlós sütemény, napok múlva is puha marad. Nagyfiam szülinapjára találtam ki, ez az egyik kedvenc sütim.
Porzsolt Évi receptje.