- 100 g vaj
- 2 evőkanál méz
- 250 g cukor
- 1 kiskanál ecet
- 1evőkanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 700 g finomliszt
Krém:
- 300 g vaj
- 3 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
- 150 g darált sótlan mogyoró
- 1/2 dl brandy
Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk, mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, és addig keverjük, míg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul. Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a 700 g lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsintaformára (körülbelül a vastagságát jelöli ezzel) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben 22×34 centiméteres tepsiben körülbelül 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül. (Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra be tettem a mikrohullámú sütőbe.) Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható. A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel.(Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet, mivel tubusosat tudtam venni. Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartaléklángon 3 óra hosszat lassan elkészült, jól besűrűsödött.) Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. A vizet pótoljuk rajta. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű kásasűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük, míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelezőanyagokat – mogyoró, konyak – majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A megsült lapok széleit levágva reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval, mogyoróval, esetleg kakaóval. A krém fantasztikus lett, darált mogyorót és konyakot is tettem hozzá. A lapokat töltés előtt lekentem brandyvel. A tetejére a csokoládét az étolajjal felolvasztottam és bevontam vele. A lereszelt, felaprított széleket a darált mogyoróval összekevertem és a csokoládéra hintettem.
Vass Lászlóné receptje.