- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 1 kiskanál kakaópor
- 4 evőkanál liszt
- 10 dkg mogyorókrém
Máz:
- 1 citrom leve
- 8-10 dkg porcukor
Díszítés:
- 2 aszalt füge
- 4 szem hámozott mandula
Tálalás:
- vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére rakosgatunk. A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-2 evőkanálnyit a „gyertyák” tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon róla. Aszalt fügéből és mandulából „lángot” formálunk a tetejére.
Befőttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.